SOPA şi PIPA

Articolul este în construcţie pentru câteva zile, în care se vor posta mai multe clipuri traduse, si se vor da toate explicaţiile necesare pentru a se înţelege complet marele pericol al cenzurii Internetului!
Apasă aici: PETIŢIE Împotriva Cenzurii Internetului

Ce este SOPA? Ce este PIPA? Pregătiţi-vă pentru cenzură pe internet

SOPA şi PIPA sunt două proiecte legislative ce ar trebui, în viziunea politicienilor americani, să oprească pirateria pe internet.

SOPA – sau Stop Online Piracy Act (Legea Opriţi Pirateria Online) – şi PIPA – sau Protect IP Act (Legea pentru Protecţia IP-ului) – se rezumă în principal la patru elemente:

1. Vor ordona providerilor internet să îşi modifice serverele DNS astfel încât să nu permită propagarea domeniilor de internet din ţările străine care găzduiesc copii ilegale ale fişierelor video, muzicale sau foto. Pentru a înţelege acest lucru trebuie să ştiţi că, în momentul în care tastaţi numele unui site în bara de adrese a browserului, acesta „întreabă” întâi aceste servere DNS care este adresa IP aferentă numelui site-ului şi accesează astfel pagina internet a domeniului. În cazul în care aceste servere DNS nu „propagă” domeniile şi IP-urile aferente domeniilor pe internet, browserul returnează o pagină prin care sunteţi anunţaţi că site-ul nu a fost găsit.

2. Motoarele de căutare precum Google vor fi obligate să modifice rezultatele căutării pentru a exclude site-urile străine care găzduiesc fişiere piratate.

3. Operatorii de plăţi online precum PayPal vor fi obligaţi să închidă conturile site-urilor străine care găzduiesc materiale copiate ilegal.

4. Serverele de publicitate online, precum Google AdSense vor fi obligate să refuze orice reclamă către site-urile care piratează materiale şi să nu plătească pentru publicitatea postată pe aceste site-uri.

De asemenea, în momentul în care operatorii de plăţi online şi cei de publicitate online vor primi o notă din partea companiilor sau deţinătorilor de drepturi de proprietate prin care se cere oprirea serviciilor către un anumit site care postează materiale piratate, aceştia sunt obligaţi să se conformeze cererii.

Site-uri precum Google sau PayPal şi providerii de internet vor fi obligaţi să oprească orice fel de servicii către domeniile care promovează materiale piratate în termen de cinci zile, pe baza notei trimise de către deţinătorii de drept de proprietate asupra materialelor piratate.

Şi ca o extindere a legii, site-urile care opresc domeniile unde sunt publicate materiale piratate vor avea imunitate în faţa eventualelor plângeri.

Orice adresă care este suspectată că ar furniza conţinut ce încalcă proprietatea intelectuală va fi blocat prin metoda DNS, practicată în China, Iran şi în Siria. Cenzura ar ajunge la noi standarde în Statele Unite, aşadar. Veniturile din trafic web, din publicitate şi din traficul de căutare ar fi şi ele blocate. Vizate sunt, în primul rând, reţelele de socializare, paginile personale şi paginile de hosting. Aprobarea celor două legi ar conduce la autocenzură şi la îngreunarea lansării de noi aplicaţii web, o sursă considerabilă de venituri în Statele Unite.

Cele două legi au şanse ridicate să fie aprobate, dat fiind că se bucură de susţinere în Senatul American. Pe de altă parte, în ultima vreme au apărut tot mai multe grupuri activiste şi petiţii publice care îi cer Preşedintelui Obama să îşi exercite dreptul de veto în problema legilor SOPA şi Protect IP.

Pe scurt, companiile care se opun celor două legi susţin că SOPA şi Protect IP ar conduce la blocarea unora dintre cele mai populare site-uri, conţinutul e-mailurilor ar putea fi controlat şi modificat de către autorităţi, iar conţinutul din reţelele de socializare ar fi mult mai atent monitorizat şi cel mai probabil cenzurat.

Textele legislative sunt în prezent discutate de legislatorii americani, mai multe site-uri decizând să oprească pentru o zi activitatea în semn de protest.

Surse: zf.ro şi capital.ro

SOPA şi PIPA, în caz în care vor fi votate, se vor aplica doar în America, însă există echivalentul internaţional mult mai puternic şi periculos, împotriva căruia şi noi românii putem să luptăm în Parlamentul European [primul pas ar fi semnarea acestei petiţii online de către zeci-sute de mii de oameni]. Acest monstru, se numeste ACTA – şi trebuie oprit, pentru a nu-l lăsa să ne distrugă libertatea de exprimare.

Pentru a vedea cât de implicat este Google în acest plan malefic, apasă aici!

Acțiuni la nivel internațional împotriva propunerilor legislative din SUA privind cenzura pe Internet (PIPA şi SOPA)

Cunoscute sub numele de Protect IP Act (PIPA) în Senatul SUA și Stop Online Piracy Act (SOPA) în Camera Reprezentanților, cele două propuneri legislative au ca scop declarat combaterea încălcării drepturilor de proprietate intelectuală în mediul online. Însă, dacă va fi adoptată, noua legislație va compromite securitatea Internetului, va limita libertatea de exprimare online și va încetini creșterea în sectorul tehnologic. Guvernul SUA va putea să oblige ISP-iștii și motoarele de căutare să blocheze încercările utilizatorilor de Internet de a accesa anumite site-uri web, în timp de corporațiile și alți actori privați vor putea să obțină ordine judecătorești prin care să fie cenzurate site-uri web din afara țării.

În acest context, tot mai multe acțiuni au fost inițiate la nivel internațional, în semn de protest față de cele două propuneri legislative.

Într-o scrisoare adresată Senatului SUA, o serie de organizații din întreaga lume(printre care și ApTI) atrag atenția asupra faptului că PIPA, prin prevederile sale, solicită utilizarea de instrumente de cenzură pe Internet, subminează caracterul global al Internetului și amenință libertatea de exprimare în mediul online. În scrisoare se menționează faptul că adoptarea PIPA va fi interpretată ca un mesaj prin care li se comunică altor națiuni că utilizarea instrumentelor de cenzură nu este doar acceptabilă, ci și încurajată.

Semnatarii arată că filtrarea DNS (sistemul de nume de domenii) reprezintă o formă de cenzură care nu conduce la atingerea scopului urmărit, dar care generează pagube colaterale la nivelul comunicațiilor online; deși filtrarea DNS este ușor de evitat de către utilizatorii de Internet, utilizarea acestei tehnologii at submina integritatea Internetului global, făcându-i pe utilizatori mult mai vulnerabili în fața atacurilor cibernetice și fraudelor privind furtul de identitate. În plus, PIPA creează o problemă de juridsicție, întrucât ar trebui să se stabilească dacă un site localizat în afara SUA este legal atât în țara în care este operațional, cât și în SUA. Iar acestă chestiune generează o serie de întrebări referitoare la aplicabilitatea legii, având în vedere faptul că unele site-uri web străine care, în baza PIPA,  pot fi catalogate ca încălcând drepturi de proprietate intelectuală, pot fi legale în alte juridicții.

În finalul scrisorii, semnatarii atrag atenția asupra faptului că modificarea, amânarea sau amendarea unor prevederi ale propunerii legislative, precum cele referitoare la blocarea DNS, nu ar soluționa în întregime problemele semnalate, iar legislația ar reprezenta un precedent care s-ar constitui într-o amenințare reală la adresa drepturilor omului pe Internet. În acest context, I se solicită Senatului să susțină drepturile omului, să apere caracterul dechis al Internetului și să respingă PIPA.

O altă acțiune împotriva PIPA și SOPA a avut loc pe 18 ianuarie, sub forma unui protest online – SOPA strike –  la care participă o serie de site-uri din întreaga lume. Protestul se manifestă sub forme diferite: unele site-uri au ales să se închidă pe durata zilei, în timp ce altele afișează pe prima pagină  mesaje de protest împotriva inițiativelor de cenzurare în mediul online și mesaje de susținere a caracterului deschis al Internetului. Printre site-urile care protestează se numără și câteva site-uri românești, precum dexonline.rophotoblog.nicubunu.ro/drums.ro.

Electronic Frontier Foundation (EFF), una dintre organizațiile care se opun SOPA și PIPA, îi încurajează pe cetățenii SUA să se adreseze membrilor Congresului – pentru a le solicita să respingă cele două propuneri legislative –  fie prin intermediul unui formular online  disponibil pe site-ul EFF, fie contactându-i telefonic, înainte de votul din Senat asupra PIPA (programat pentru 24 ianuarie).

Sursa: apti.

Reclame

2 comentarii la “SOPA şi PIPA

  1. Pingback: PETIŢIE Împotriva Cenzurii Internetului | OasteaDigitală

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s