Vrei să salvezi Roşia Montană: Demonstrează!

Prieteni ai Roşiei Montane,
cetăţeni lucizi, conştienţi de pericolul ce planează asupra Apusenilor,

Astăzi, după ani şi ani de rezistenţă civică, prin acţiuni în instanţă, manifestaţii culturale, petiţii, campanii de presă, festivaluri şi mobilizare pe internet, s-a ajuns în situaţia de a nu mai  putea ocroti Roşia Montana decât ieşind în stradă.

E UN MOMENT CRUCIAL PENTRU SOARTA ROŞIEI MONTANE!

Ministerul Mediului şi Guvernul se pregătesc ca, în dispreţul legilor şi procedurilor necesare, să elibereze acordul de mediu pentru proiectul exploatării de suprafaţă, cu cianuri. Pe de altă parte, în Parlament se doreşte votarea unei legi prin care companiile miniere private ar putea expropria în voie cetăţenii pentru terenurile de care au nevoie pentru proiectele lor! Se pregăteşte pasul decisiv în distrugerea Roşiei, iar dacă acest bastion al rezistenţei se prăbuşeşte, vor urma, alte şi alte exploatări similare în întreaga Transilvanie.

Acum, numai solidaritatea noastră manifestată în stradă mai poate sta pavăză pentru ocrotirea Roşiei Montane şi a României. Roşia ne cheamă să o apărăm şi, prin aceasta, să ne apărăm pe noi înşine! Haideţi să ne unim forţele în cel mai mare marş de protest vreodată organizat de societatea civilă românească! 

Manifestaţia va avea loc în Bucureşti, pe 28 IANUARIE, la ORA 11.00,
cu plecare din PIAŢA REVOLUŢIEI.

Veniţi să spunem NU unui proiect care va înstrăina aurul României, va distruge patrimoniul naţional, mediul înconjurător şi vieţile semenilor voştri din Roşia Montană! Veniţi să spunem NU cianurii, să spunem NU minciunii Preşedintelui / Guvernului, corupţiei şi nepăsării din Ministerele Economiei, Mediului şi Culturii!

Roşia Montană e a noastră şi nu o dăm pentru tot aurul din lume!
E momentul să mergem dincolo de nemulţumirea manifestată prin intermediul internetului, al petiţiilor şi al discuţiilor teoretice. Toate acestea au fost utile, dar acum a devenit necesar să ne depăşim comoditatea, inerţia, făcându-ne auziţi, văzuţi, înţeleşi la modul cel mai concret.
Acum, participarea fiecăruia dintre noi e cum nu se poate mai importantă.
Roşia Montana e şi casa ta. Vino să o aperi!

Precizare importantă: vă rugăm să folosiţi pe durata manifestării doar mesaje şi însemne pe bannere, steaguri şi pancarde distribuite prin intermediul campaniei Salvaţi Roşia Montană. Suntem oameni cu cele mai diverse orientări politice, ideologice şi/sau religioase, cu viziuni economice şi sociale diferite, provenind din toate straturile societăţii şi din toate grupurile etnice. Proiectul catastrofă ce vizează distrugerea Apusenilor a avut, dincolo de toate relele, efectul pozitiv de a ne aduce împreună; haideţi să ne respectăm unii pe alţii, gândindu-ne, sâmbătă, 28 ianuarie, la ceea ce ne uneşte şi ne determină să acţionăm împreună – Roşia Montană.

Roşia Montană e România. S-o păstrăm întreagă!

Aici poţi să afli şi să înţelegi ce înseamnă acordul de mediu şi de ce ne aflăm într-un moment crucial pentru Roşia Montană.

ŞTIRI

Peste 100 000 au semnat. Semnează şi tu petiţia!

Campania Salvaţi Roşia Montană a lansat în luna august o serie de 3 petiţii pentru care şi-au manifestat până acum adeziunea aproape 150.000 de persoane (50.000 online si 100.000 offline). Aceste petiţii se adreseză Camerei Deputaţilor (solicitând membrilor acesteia să nu voteze proiectului de modificare a Legii Minelor 85/2003 care ar permite companiilor private sa exproprieze cetatenii proprietari ai terenurilor necesare proiectelor miniere), Domnului László Borbély, Ministrul Mediului și Pădurilor (căruia i se cere să nu dea avizul de mediu pentru proiectul de exploatare miniera de la Roșia Montană) şi Domnului Kelemen Hunor, Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional (căruia, pentru decizia sa ilegală şi fără fundament ştiinţific de a acorda descărcare de sarcină arheologică pentru Masivul Cîrnic de la Roşia Montană, i se solicită demisia).

Petiţia adresată membrilor Camerei Deputaţilor a fost depusă pe 24 noiembrie, urmând ca petiţiile către Ministerului Mediului şi Ministerului Culturii să fie depuse în perioada imediat următoare.
Textul petiţiilor poate fi consultat pe www.rosiamontana.net.

Roşia Montană la ceas aniversar. 1881 de ani de atestare documentară

Cu ocazia împlinirii a 1881 de ani de atestare documentară a Roşiei Montane, Alburnus Maior, Asociaţia Bucureşti şi Re.Generation organizează în data de 6 februarie “Ziua Roşiei Montane”, eveniment dedicat patrimoniului natural şi cultural excepţional de la Roşia Montană. In cadrul evenimentului, vor avea loc proiecţii de filme documentare despre comunităţi din lumea întreagă în care au loc proiecte de minerit, dezbateri, concerte şi o expoziţie foto a afişelor campaniei Salvaţi Roşia Montană. Intrarea este liberă. Urmăreşte detalii pe www.ziuarosieimontane.ro

______________________________________________________________________________________

Avem 6.000 de tone de aur, adică 250 de miliarde de euro! – http://www.libertatea.ro/detalii/articol/Avem-6-000-de-tone-de-aur-adica-250-de-miliarde-de-euro-364785.html

Reţeta secretă a afacerii Roşia Montană – http://totb.ro/reteta-secreta-a-afacerii-rosia-montana

“Scrisoare către România” de Bianca Alexandra Cobori – http://luptapentrurosiamontana.wordpress.com/2012/01/09/scrisoare-catre-romania-de-bianca-alexandra-cobori/

Anul 2012 este decisiv pentru Roşia Montană – http://luptapentrurosiamontana.wordpress.com/2012/01/05/anul-2012-este-decisiv-pentru-rosia-montana/

Satul Geamăna de lângă Roşia Poieni cu un mesaj autentic – http://luptapentrurosiamontana.wordpress.com/2012/01/13/satul-geamana-de-langa-rosia-poieni-si-un-mesaj-autentic/

www.comediamontana.org

“Dacă Raed Arafat, este un OM care sfinţeşte locul, în cazul Roşiei Montane, trebuie doar să scoatem molima RMGC din locul milenar, sfinţit de osemintele străbunilor nostri! Nu lăsaţi istoria şi neamul să moară! Haideţi să ne facem datoria faţă de ţară, caci neamul se poate alege, aşa cum a făcut-o Raed!!!” – Sursa

„Conştientizaţi mai bine informaţia şi adunaţi în Dvs. hotărârea de ne-clintit de a schimba ţara în bine. Anul acesta e unul crucial pentru România căci oamenii vor ieşi în stradă cauzând probabil căderea guvernului, iar mânia maselor trebuie canalizată în ceva bun, constructiv şi nu în felul pe care trepăduşii din spatele puterii îl coc deja (violenţe de stradă, acte de vandalism sau extremiste, în mod clar provocări menite să discrediteze o mişcare populară – gen Târgu Mureş, 1990, când trezirea românilor periclita puterea comuniştilor constituiţi în FSN). De data asta realizăm că numai uniţi vom câstiga, nu?” – Planul de falimentare a României şi ce putem face noi – metodele expuse pas-cu-pas!

______________________________________________________________________________________

MARȘ SALVAŢI ROȘIA MONTANĂ – București, 28 ianuarie 2012

Schimbă-ți poza de profil, postează un banner pe site-ul sau blogul tău, promovează Marșul pentru Salvarea Roșiei Montane!
Alătură-te și promovează acest eveniment: https://www.facebook.com/events/344679128877694/ Pe www.rosiamontana.org găsești afișe, fluturași și alte materiale, color și alb/negru în format pdf pentru print.
Pe 28 ianuarie ieșim în stradă să le cerem autorităților să oprească proiectul de la Roșia Montana!
Hai cu noi!

______________________________________________________________________________________

Kit de nesupunere civică – Ediția de buzunar

Realizat de activiști din Campania Salvați Roșia Montană, în urma ocupării Hotelului Continental din Cluj – cum să sprijini o cauză dreaptă și oamenii buni ce nu se supun legilor proaste!

Nesupunerea civilă este refuzul activ de a te supune anumitor legi, norme, şi hotărâri date de un guvern ce prejudiciază o cauza dreaptă, drepturi și libertăți fundamentale ale cetățenilor. Nesupunerea civilă este frecvent definită ca fiind rezistenţă nonviolentă. Potrivit conceptului indian, nesupunerea civica s-ar putea spune că este compasiune sub forma unui dezacord respectuos.

Pe scurt, nesupunerea civică este un act democratic ce reprezintă, mai ales, acea acțiune înfăptuită cu intenție, publică și fără violentă, dar nelegală, care are ca scop schimbarea politicii autorităților publice, în baza unei viziuni a moralității și a dreptății considerată ca fiind in interesul public.
Din toate aceste motive enumerate, nesupunerea civică este o forma de manifestare democratică.

Acestea sunt câteva premise de la care pornim:
– Dacă îți cunoști drepturile, ești ferm și crezi în convingerile tale nu trebuie să te lași intimidat, instigat sau provocat. Forțele de ordine vor încerca sa te convingă de contrariul și să te convingă să fii supus. Nesupunerea civică este legitimă, deși exista și forme nelegale de acțiune, atâta vreme cât îmbracă o formă nonviolentă.

– Nu necesita autorizare manifestările culturale (reprezentații de teatru contemporan), sportive (jocuri de grup – „țară, țară vrem ostași!”) sau întâlnirile spontane de tip flash-mob. Dreptul la întruniri publice este garantat prin Constituție (art. 39).
– Nu constituie demonstrație sau protest întrunirile publice spontane, unde cei prezenți manifestă pașnic și nu afișează mesaje violente de orice tip sau bannere (legea nr. 60/1991).
– Forțele de ordine au dreptul să îi legitimeze pe cei prezenți; dar în situația în care situațiile de mai sus sunt respectate de participanți, cam aici se opresc prerogativele lor.
– În cazul legitimării, persoana legitimată poate să refuze deplasarea în orice altă locație (ex. Mașina poliției, secția de poliție etc.). Exercitarea presiunii forțelor de ordine constituie un abuz.

– În cazul în care forțele de ordine vă aplica sancțiuni în cazurile enumerate mai sus, sub forma de amenzi, reținerea la secție etc., ei sunt cei care acționează ne-legal. Nu lăsa uniforma să te impresioneze.

– Orice abuz de acest fel trebuie contestat în formă scrisă, de aceea cereți să vi se prezinte legitimația de serviciu și rețineți numele și gradul organului de control.
– În cazul în care forțele de ordine acționează abuziv și sunteți conduși la secția de poliție să vi se întocmească proces verbal aveți dreptul să nu faceți declarații (decât în prezenta unui avocat) și să nu semnați nimic.
– La final, puteți întocmi la rândul vostru o plângere în cazul  în care considerați că drepturile cetățenești au fost abuzate, ca urmare sau în momentul în care ați participat la o manifestație publică. Aceasta trebuie să fie înregistrată la Parchetul de pe lângă Tribunalul din orașul de proveniență.

Informații suplimentare despre auto-incriminare și care sunt metodele de a evita acest lucru:
Când aveți de a face cu poliţia și mai ales când ați fost reținuți și conduși la secția de poliție, cel mai bun sfat este sa nu faceți nicio declaraţie. Orice declarație făcută poate fi utilizată împotriva voastră de către politie. Dar vă rugăm să reţineţi că toţi ofiţerii de poliţie sunt oameni la fel ca voi. Nu fiți intimidați de uniforme şi arme. De cele mai multe ori agentți cu care intrăm în contact acționează pe baza unor ordine cu care nu au fost neapărat sunt de acord. De aceea, nu uitați sa fiți politicoși, chiar dacă pare greu. În felul acesta, informația pe care vreți să o transmiteți va ajunge și la forțele de ordine.

Înregistrările video și utilitatea lor:
Importanţa înregistrărilor video este deosebit de mare, iar modul în care este realizată înregistrarea contează mai puțin. Acest lucru este important mai ales atunci când este vorba de interacțiunea cu poliţia. Așa cum se spune: „Dacă nu exista niciun film, nu s-a întâmplat”. Judecătorii tind să creadă cuvântul unui ofiţer de poliţie dacă ceea ce spune ofițerul este  în conflict cu inculpatul. Atunci când filmați, fiți atenți să nu stați în calea forțelor de ordine pentru ca ei să nu considere că le este obstrucționată activitatea. Un instrument excelent pentru activiști este un produs numit Qik. Qik este o aplicație care se instalează pe orice smartphone şi vă permite să transmiteti direct la site-ul Qik în timpul înregistrării. Dacă faceți streaming, este imposibil pentru poliţie să şteargă înregistrarea video. De asemenea, dacă  poliția este informată că transmiteți în direct pe Internet, forțele de ordine s-ar putea gândi de două ori înainte de a acţiona într-un mod nerezonabil.
Și nu uitați! Orice poziție asumată are nevoie de argumente, mai ales o cauza dreaptă. Informați-vă de pe site-ul campaniei Salvați Rosia Montană, www.rosiamontana.org și ramâneți la curent cu noutățile înscriindu-vă pe grupul facebook Save Rosia Montana. Informarea precară aduce prejudicii și nu beneficii! Nesupunerea civică este soluția când autoritățile vă încalcă drepturile!

Sursa: criticatac.ro
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s