Richard Nixon şi-a cerut scuze – ghici cine trebuie să-i urmeze exemplul

Preluare de pe cinemarx.ro

Scurta descriere:

Filmul „Frost / Nixon” constituie o rememorare dramatica a dedesubturilor celebrei afaceri Watergate prin intermediul interviurilor televizate acordate de catre fostul presedinte american Richard Nixon, lui David Frost, gazda unui popular talk-shaw britanic.

     Timp de trei ani dupa ce a fost fortat sa demisioneze de la conducerea statului, Richard Nixon a pastrat tacerea cu privire la implicarea sa in una dintre cele mai controversate afaceri din istoria moderna a Statelor Unite ale Americii, insa in vara anului 1977 a uimit o lume intreaga alegand sa vorbeasca despre acest subiect cu David Frost si sa ofere explicatii despre scandalul Watergate, cel care a pus capat intr-un mod atat de rusinos mandatului sau prezidential. Intrebarile care se puneau atunci cand Richard Nixon a acceptat sa se aseze la masa de discutii erau daca fostul presedinte se va eschiva si va evita sa raspunda la incomodele interogatii ale gazdei sale sau daca David Frost va reusi sa ii socheze pe criticii sai, care nu il credeau capabil sa duca cu bine la capat aceasta serie de interviuri, solicitandu-i cu indrazneala lui Nixon sa isi asume responsabilitatea in fata celor peste 45 de milioane de americani care il urmareau cu interes in fata televizoarelor. In cursul acestor conversatii, ambii barbati si-au dezvaluit punctele vulnerabile, orgoliile si accesele lor de demnitate, ceea ce a culminat in final cu exprimarea directa si franca a adevarului despre afacerea Watergate.

Comentarii:

Parerea editorilor:  Singura tiranie despre care se poate vorbi, este filmul Frost / Nixon. Mi se pare destul de interesanta o incercare de a arata publicului, care pana acum a stat in ceata, cam care este cu adevarat fata unuia dintre cei mai notorii presedinti ai Statelor Unite ale Americii. Din pacate nu l-a intrecut pe George W. Bush, care a reusit sa devina cel mai prost presedinte din istoria acestei tari. Pentru mai multe detalii, filmul W. este cel mai indicat studio de caz, care va descreti fruntea multor sceptici in ceea ce priveste spusele mele.

kluxxl: Un film extraordinar, o readucere in actualitate a evenimentelor petrecute in urma cu mai bine de 30 de ani, a interviului cu cea mai mare rata de audienta a tuturor timpurilor. Filmul este jucat excelent, tensiunea dintre Frost (Michael Sheen) si Nixon (Frank Langella) parca pluteste in aer in acea camera care iti lasa sentimentul unei calduri ce incinge si mai mult atmosfera.  Nici restul distributiei nu se lasa mai prejos, un atuu fiind interviurile in particular cu membrii echipei lui Frost, care aduc un plus de veridicitate povestii, despre care stim oricum ca este inspirata din realitate. Un alt plus gasesc a fi stilul de filmare, ce reuseste sa faca atmosfera si mai apasatoare, alaturi de scenariul foarte bine pus la punct. Regia este de inalta clasa, putand spune cu mana pe inima ca filmul isi merita toate laudele. Este o pelicula foarte reusita, despre o persoana careia ii putem atribui zicala „Am facut lucruri rele, dar nu sunt un om rau”, despre Richard Nixon, de care multi au auzit, dar despre care putini stiu cine a fost si cum si-a lasat amprenta in istoria S.U.A.. Recomand tuturor, chiar si celor ce nu au cunostinta despre subiect, deoarece este un film bun, ce merita vazut. Vizionare placuta!

Patronu: Excelent film şi neaşteptat de emoţionant. Impecabil realizat, interpretat şi pus la punct până la ultimul detaliu. M-a captivat de la un capăt la celălalt şi m-a ţinut pe marginea scaunului până la apariţia genericului de final. Frank Langella a fost formidabil, extrem de credibil şi pătruns de rolul său, iar Michael Sheen a reprezentat o plăcută surpriză pentru mine. Scenariul e demn de un Oscar, iar interviul a fost mai palpitant decât un meci de box pentru centura WBA. Unul dintre cele mai bune filme din ultima vreme şi probabil cea mai mare realizare a lui Ron Howard. De văzut.

OanaRam: Un scenariu bun de un Oscar ce aduce fata in fata 2 destine ce vor fi total schimbate dupa aceaste confruntari. Doi adversari de temut care sfarsesc prin a recunoaste valoarea fiecaruia. Un Nixon magnific interpretat care te ajuta sa vezi adevarul, acela ca si presedintii sunt OAMENI! Un film de vazut, in liniste!

_________________________________________________________________________

Mărturia lui Richard Nixon în scandalul Watergate poate fi făcută publică

Mărturia secretă pe care fostul preşedinte Richard Nixon a făcut-o în faţa juraţilor în scandalul Watergate este pe cale de a deveni publică, după 36 de ani, în urma unui ordin al unui judecător federal, potrivit BBC, citat de NewsIn.

Judecătorul Royce Lamberth a aprobat cererea făcută de istoricul Stanley Kutler de a avea acces la transcript, invocând semnificaţia istorică a documentului de 297 de pagini.

Totuşi, mărturia nu va fi declasificată până când Guvernului nu i se va da şansa de a ataca decizia în apel.

Scandalul politic Watergate l-a forţat pe Nixon să demisioneze în 1974. Nixon, care a murit în urmă cu 17 ani, este singurul politician american care a fost ales de două ori vicepreşedinte şi de două ori preşedinte, dar este şi unicul preşedinte al Statelor Unite care a demisionat. El a plecat de la putere după ce scandalul Watergate – identificat în conştiinţa comună cu interceptările ilegale la nivel înalt – a fost generat de o efracţie la sediul Comitetului Naţional Democrat, partidul rival. Sediul se afla într-un complex cunoscut sub numele de Watergate.

Nixon, ameninţat cu procedura de destituire, a depus mărturie timp de două zile, în California, în faţa unui „grand jury”, în iunie 1975, la zece luni de la demisia sa.

„Desecretizarea mărturiei preşedintelui Nixon în faţa ‘grand jury’ va consolida datele istorice existente, va permite dezbaterea ştiinţifică şi va ameliora înţelegerea din partea publicului a semnificaţiei unui eveniment istoric”, şi-a motivat judecătorul decizia.

Istoricul Stanley Kutler, profesor la Universitatea Wisconsin, a scris câteva cărţi despre Nixon şi Watergate şi anterior a reuşit, recurgând tot la justiţie, să obţină înregistrările audio pe care Nixon le făcea în secret în Biroul Oval.

„Nixon ştia că atunci când depui mărturie în faţa unui grand jury te expui la sperjur, aşa că pariez că a spus adevărul”, spune Stanley Kutler.

RomâniaLiberă.ro

Lasă un comentariu